středa 23. září 2015

Políbení hrbáče a rány bičem jako trest pro podvodníky

Líbání sochy jako trest

Kousíček za benátským mostem Rialto je náměstí Campo San Giacomo di Rialto. Na něm stojí stejnojmenný kostel. Na opačné straně náměstí, než je kostel, je socha Gobba di San Giacoma, zvaná "Hrbáč". V 16. století byli nepoctiví obchodníci trestání tím, že museli nazí běžet z náměstí Svatého Marka přes most Rialto až k soše. Tu museli za trest políbit a obejmout . A aby jim cesta rychleji ubíhala, byli na ní popoháněni bičem


Fičák pro nepoctivce

Dnes ta stejná cesta trvá cca 15 minut chůze. Běžet jsem to nezkoušel. Ono by to ale stejně mezi těmi davy davy turistů ani moc nešlo. Tehdy na "trati" turisté asi nebyli. Ale čumilů tam bylo určitě dost a dost. Každopádně musel mít takový nepoctivec celkem fičák a myslím si, že časy běžců dosahované za "potlesku" bičů v té době určitě minimálně atakovaly světové rekordy v běhu.

Náměstí Campo San Giacomo di Rialto s kostelem Chiesa di San Giacomo di Rialto

Varování předem

Možná vám to přijde jako drsný trest. Ale na druhou stranu byli obchodníci předem varováni. Na kostele, jehož plný název zní Chiesa di San Giacomo di Rialto je totiž umístěný latinský nápis "Hoc circa templum sit jus mercantibus aequum, pondera nec vergant, nec sit conventio prava“. Volně přeloženo do češtiny, jsou obchodníci nabádáni, aby svoji činnost vykonávali řádně, nepodváděli, nemanipulovali s váhama, prostě aby obchod byl spravedlivý. 

Více o San Giacomo di Rialto, nejstarším kostele v Benátkách si můžete přečíst zde a zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.